Kosova dhe Shqipëria të krijojnë një shërbim të përbashkët inteligjent

ARMIRA SHAQIRI

“Pushtimi i Ukrainës nga agresori rus ka tensionuar botën.

Vendeve ballkanike, Kosovës dhe Shqipërisë po i kanoset rreziku nga jashtë. Rusia ka ambicie që të ketë ndikim në Ballkan.

Së fundi, në Shqipëri u arrestuan tre shtetas të huaj pasi kanë tentuar të fotografojnë ambientet e uzinës ushtarake në Gramsh të Elbasanit. Dy prej tyre me pasaportë ruse dhe një tjetër me pasaportë ukrainase. Ata kanë sulmuar edhe ushtarët shqiptarë me sprej kimik.

Derisa, prokuroria po i akuzon për spiunazh.

Kurse, Kosova tash e sa kohë kërcënohet me luftë nga shteti serb, madje janë paralajmëruar edhe tensione, kur Kosova do të vendosë kontrollimin e dokumenteve hyrje-daljeve në veri, në kufi me Serbinë. Lidhur me këtë grupe kriminale po kundërshtojnë një gjë të tillë, të mbështetur nga Serbia.

Së fundi, ai pati edhe një takim me serbët e Kosovës, ku nga atje zbuloi edhe disa pika, të cilat duhet të përfundohen me Kosovën.

Njohja e ndërsjellë dhe hyrja apo pranimi në të gjitha organizatat ndërkombëtare.

Zgjidhja e problemit të të zhdukurve, konstatimi dhe zgjidhja e problemit të personave të përdhunuar, të zhvendosurve, shkatërrimi i pronës private dhe asaj publike, rikthimi i artefakteve dhe veprave tjera artistike që Serbia i mori nga Kosova, dhe në fund të paguhen dëmet e luftës nga ana e Serbisë.

Bashkëpunimi në të ardhmen.

Të drejtat që serbët e Kosovës i kanë në veri, t’i kenë edhe shqiptarët në Bujanoc dhe Preshevë.

Rishqyrtimi i marrëveshjeve të mëparshme.

Dhe krejt për fund marrëveshja përfundimtare.

Si duhet të veprojë Kosova dhe Shqipëria në raste të tilla, kur rreziku po bëhet më i madh?