Më shumë se 5,000 aeroplanë pasagjerësh krejtësisht të zbrazët kanë fluturuar drejt ose nga aeroportet e Mbretërisë së Bashkuar që nga viti 2019

Më shumë se 5,000 aeroplanë pasagjerësh krejtësisht të zbrazët kanë fluturuar drejt ose nga aeroportet e Mbretërisë së Bashkuar që nga viti 2019.

Sipas mediave britanike, përcjell Telegrafi, të dhënat nga Autoriteti i Aviacionit Civil (CAA) thotë se 35,000 fluturime të tjera komerciale kanë funksionuar pothuajse bosh që nga viti 2019, me më pak se 10% të vendeve të mbushura.

Kjo bën një total prej rreth 40,000 “fluturime fantazmë”.

Në një tremujor, për shembull, 62 aeroplanë bosh u nisën nga aeroporti i Lutonit për në Poloni, ndërsa në një tjetër, Heathrow pa 663 fluturime pothuajse bosh që shkonin dhe ktheheshin nga SHBA.

Të dy tremujorët ishin gjatë pandemisë së shkaktuar nga Covid-19.

Ndërkohë udhëtimi ajror rezulton në më shumë emetime karboni në orë se çdo aktivitet tjetër i konsumatorit, duke e bërë atë një fokus të aktivistëve të klimës.

Dhe rreth asaj se përse funksionojnë fluturimet fantazmë mbetet e paqartë. Vetëm linjat ajrore i dinë arsyet, por nuk publikojnë të dhëna që shpjegojnë praktikën.

“Publikimi i këtyre të dhënave është një hap në drejtimin e duhur, por ne kemi nevojë për më shumë transparencë për të kuptuar pse vazhdojnë këto praktika joefikase, ndotëse dhe për të mbajtur përgjegjës fajtorët kryesorë të linjës ajrore”, ka thënë Tim Johnson në Federatën e Mjedisit të Aviacionit.

“Duke pasur parasysh emergjencën klimatike, zbulimi se kaq shumë aeroplanë bosh kanë djegur lëndë djegëse fosile dhe kanë shtuar në ndërtimin e CO2 në atmosferë është mjaft tronditëse”.

Një zëdhënës i Departamentit të Transportit tha se do të punonte me AAC-në për të monitoruar këtë dhe për të kërkuar transparencë më të madhe për çështjen e fluturimeve të tilla. /Telegrafi/

AeroplaniFluturimetMbretëria e Bashkuar