Si mund të ndodh që t’i thyhet xhami një aeroplani?

Ekipi i Ballkanit mbrëmë është përballur me një situatë shumë të pazakontë pasi aeroplanit me të cilin u nis nga Praga iu thye xhami i përparmë.

Incidenti ndodhi teksa ekipi po fluturonte për në Prishtinë pas ndeshjes me Slavinë për çka u desht të kthehej prap në kryeqytetin çek.

Kjo, derisa i gjithë ekuipazhi dhe personeli i klubit kosovar që ndodhej në aeroplan është në gjendje të mirë shëndetësore.

Por, sa janë të zakonshme rastet si ky?

Klankosova.tv ka gjetur se xhamat e përparmë mund të pësojnë çarje më shpesh, kryesisht kur avionët ndeshen me stuhi të forta breshëri.

Një xham mund të plasaritet gjithashtu edhe për shkak të ngrohjes së gabuar, por sipas hulumtimeve në internet avionët modernë kanë dritare me ngrohje elektronike që ndonjëherë çahen për shkak të një qarku të shkurtër.

Çfarë ndodh nëse një dritare aeroplani çahet?

Në thelb, presioni i ajrit brenda kabinës është më i lartë se ai jashtë aeroplanit për t’u mundësuar njerëzve në bord të marrin frymë normalisht. Kjo është arsyeja pse, nëse një dritare thyhet, ajri brenda do të dilte me shpejtësi të madhe, duke marrë me vete objekte të vogla si telefona ose revista (ose ndonjëherë gjëra më të mëdha, si njerëz).

Nga se përbëhen dritaret e avionëve?

Xhamat e përparmë të avionëve janë krijuar për të përballuar një goditje serioze, qoftë nga zogjtë apo nga breshëri. Struktura me tre shtresa siç është xhami do të thotë se ato mund të përballojnë goditjen e një pulëbardhe të madhe me shpejtësi rreth 400 milje në orë.

Gjëja kryesore që duhet ditur është se dritaret e kabinës së avionëve nuk janë prej qelqi, por me diçka që quhet akrilik i shtrirë. Është një material i lehtë i prodhuar nga disa furnizues globalë për avionët e ndryshëm që fluturojnë sot. Akriliku i shtrirë prodhohet duke shtrirë materialin bazë të akrilikut të derdhur.

Sa i trashë është një xham i aeroplanit?

Ato zakonisht përbëhen nga tre shtresa ose shtresa, prej qelqi ose plastike: dy të brendshmet janë 8 mm (0.3 in.) të trasha secila dhe janë strukturore, ndërsa shtresa e jashtme, rreth 3 mm e trashë, është një pengesë kundër dëmtimit të objekteve të huaja dhe gërryerje, shpesh me një shtresë hidrofobike.

Dritaret me rrafsh akrilik kanë 3 shtresa. Shtresa më e brendshme, e quajtur “xhami i gërvishtjeve”, është ajo që mund të prekni. Xhami i mesëm ka një vrimë gjakderdhjeje. Dhe pastaj është shtresa më e jashtme, e cila është më e fortë dhe i nënshtrohet presionit më të madh.

Sa kushton një dritare avioni?

Dritaret e kuvertës së fluturimit dhe të pasagjerëve kushtojnë varësisht nga pozita.

Xhami i përparmë në kabinën e një Boeing 737 kushton rreth 26 mijë dollarë, sipas të dhënave të eksportit të tregtisë ndërkombëtare të montimit të dritareve për kabinat e atij avionit binjak. Në të kundërt, një montim i vetëm i dritares së pasagjerit për Boeing 737 mund të kushtojë 500 dollarë.