Gazeta kroate: Vuçiç është njeri i rrezikshëm dhe dorë e zgjatur e Putinit

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, është në gjendje të hyjë në konflikte ushtarake si dorë e zgjatur e Vladimir Putinit dhe të manipulojë masat për të qëndruar në fron, shkruan kryeredaktori Robert Frank i gazetës kroate “Glas Istra”, transmetoi “Danas”.
“Aleksandër Vuçiç jo vetëm që është kreu i një shteti që e ka të vështirë të menaxhojë momentet kritike e që manipulon, gënjen dhe i shmanget vendimeve të mëdha”.

“Jo, ai është një njeri tejet i rrezikshëm e me qëllime edhe më të rrezikshme që shkojnë aq larg sa që ai është në gjendje të inskenojë konflikte ushtarake përmes krijimit të kujdesshëm të atmosferave për cenueshmërinë e serbëve në Kroaci, ose në Kosovë, Mal të Zi e Bosnje-Hercegovinë”, shkruan gazeta kroate.

Gazeta e sipërpërmendur dyshon se nëse vazhdon “retorika luftarake”, Ballkani mund të kthehet në një territor ku do të ndodhin sërish konflikte të drejtpërdrejta.

“Nëse ai vazhdon me retorikën e tij luftarake të pandërprerë e plotësisht të zbutur, në atmosferën e konflikteve ushtarake që po ndodhin ose po përgatiten në të gjitha pikat e nxehta të botës, nga Izraeli dhe Irani, përmes Rusisë dhe Ukrainës dhe Kinës në lindje dhe Tajvanit, Yaoan dhe SHBA nga ana tjetër, Ballkani, të cilit i përket Kroacia, do të bëhet, falë presidentit serb, vetëm një pikë tjetër ku dy vendet fqinje mund të zhvillojnë konflikte të drejtpërdrejta ose të ndërmjetme”.

Gazeta shkruan se Vuçiç është i aftë të riformulojë frazën më të rrezikshme të prodhuar nga administrata e Putinit dhe të projektojë “denazifikimin e Ukrainës” në “denazifikimin e Kroacisë, Kosovës, Malit të Zi apo Bosnjë-Hercegovinës”.