Hashim Thaçi është Esat Pashë Toptani i Kosovës

Jusuf Buxhovi thotë se Hashim Thaçi i përgjigjet fίgurës së Esat Pashë Toptanit, ndërsa Albin Kurti figurës së Hasan Prishtinës

Shkrimtari e hίstoriani Jusuf Buxhovi në emisionin “Personale” ka folur për historinë e trojeve shqiptare dhe ka komentuar profilet e një sërë personaliteteve shqiptare.

Historiani ka thënë se bisedat mes Thaçit dhe Vuçiqit për shkëmbime terrίtoresh faktorίzojnë Serbinë dhe Rusinë në Ballkan.

“Kemi korrelacione ku shteti i Kosovës po kërcënohet nga vet shqiptarët…Presidenti i Kosovës në një far mënyrë nuk po e mbron shtetin e Kosovës. Kjo të kthen te anatema e Esat Pashë Toptanit”.

Buxhovi ka vlerësuar fίgurën e Albin Kurtit që sipas tij po l ufton padrejtësitë që kanë ardhur nga Rezoluta 1244.

I pyetur për ndonjë analogji me figurat historike shqiptare, Historiani ka thënë se pavarësisht se rrethanat janë të pakrahasueshme fίgura e Albin Kurtit do t’i përgjigjej asaj të Hasan Prishtinës.

“ Edhe Hasan Prishtina ka l uftuar për një koncept politik intelektual. Edhe ai ka qenë një politikan i pa k orruptuar, i emancίpuar. Një politikan që e ka shkrίrë pasurinë për Shqipërinë. Një politikan që është dashur ta paguaj me kokë ίdealίzmin e tij. Uroj që kjo të mos i ndodh Albin Kurtit. Por Albin Kurti ka përgjegjësi hίstorίke të përafërt me Hasan Prishtinën”, tha ndër të tjera Jusuf Buxhovi