“Kosovës t’i hiqen vizat”, ​Picula me propozime për strategjinë e re të zgjerimit

Parlamenti Evropian ka emëruar deputetin kroat Tonino Picula si raportues për strategjinë e re të zgjerimit të BE-së, u njoftua sot nga zyra e tij.

Pas vendimit të PE-së, detyra e tij është të formulojë një propozim për një strategji të re të zgjerimit, e cila më pas duhet të miratohet nga Parlamenti Evropian dhe më pas t’i referohet Këshillit Evropian, Komisionit Evropian dhe Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri.

“Draft-raporti që më besuan nga kolegët e mi thekson qartë vlerën e politikës së zgjerimit si një investim strategjik në sigurinë dhe prosperitetin e Evropës dhe se ai tashmë ka kontribuar shumë në paqen në zonat e shkatërruara nga lufta,” tha Picula.

Sipas tij, zgjerimi është instrumenti më efektiv i politikës së jashtme të BE-së dhe një nga politikat më të suksesshme të BE-së.

“Është gjithashtu e rëndësishme për Kroacinë, sepse për sa kohë që ne nuk kemi anëtarë të tjerë të BE në të gjithë kufijtë tanë, ne nuk do të jemi në gjendje të përdorim plotësisht të gjitha mundësitë e anëtarësimit tonë,” tha Picula.

Në draft-raport, Picula propozon përshpejtimin e integrimit të vendeve që tregojnë orientim strategjik dhe përkushtim ndaj reformave të nevojshme për anëtarësimin në BE, si dhe vendosjen përfundimisht standarde më të qarta, më transparente dhe konsistente, si dhe përmirësimin e progresit dhe sigurimin e vazhdueshëm politik. dhe mbështetje teknike gjatë gjithë procesit të anëtarësimit.

Draft raporti bën thirrje për njohjen e arritjeve të vendeve të Ballkanit Perëndimor duke hapur bisedimet e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe miratimin pa vonesë të liberalizimit të vizave për Kosovën.

Ai beson gjithashtu se zgjerimi është veçanërisht i rëndësishëm sot në kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës, për t’i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë perspektivën e anëtarësimit të mundshëm, por edhe për t’i dhënë vetë politikës së zgjerimit shtysën dhe vrullin e ri të nevojshëm.

“Përparimi dhe siguria e të gjithë BE-së varet nga aftësia e tij për të mbrojtur demokracinë brenda dhe jashtë kufijve të tij, si dhe nga të drejtat e njeriut dhe një rend shumëpalësh i bazuar në rregulla të qarta,” tha eurodeputeti kroat.

“Është gjithashtu e nevojshme që BE të ndihmojë Bosnje e Hercegovinën të marrë statusin e kandidatit sa më shpejt të jetë e mundur, si dhe të inkurajojë përshpejtimin e procesit të pranimit të Malit të Zi si vendi kandidat më i avancuar, përfundoi Picula.