Mbretëresha e Danimarkës u heq titujt mbretërorë nipave dhe mbesave – ka një arsye pse e ka marrë këtë vendim

Mbretëresha e Danimarkës ka hequr disa tituj mbretërorë nga katër nipërit e saj, veprim ky i kritikuar nga djali i saj më i vogël.

Mbretëresha Margrethe II ka dy djem: Princin e Kurorës Frederik, i cili është trashëgimtari i fronit, dhe vëllai i tij, Princi Joachim.

Ndërsa princat kanë secili nga katër fëmijë, nga 1 janari i vitit të ardhshëm fëmijët e Joachimit nuk do të lejohen më ta quajnë veten Princi ose Princesha – një titull që ata e mbajnë aktualisht. Në vend të kësaj, ata do të lejohen të përdorin vetëm një nga titujt e tyre të tjerë: kont ose konteshë e Monpezatit.

“Vendimi i Mbretëreshës është në përputhje me rregullimet e ngjashme që shtëpitë e tjera mbretërore kanë bërë në mënyra të ndryshme vitet e fundit”, njoftoi Shtëpia Mbretërore, raporton euronews.

Reklama
Pallati shtoi se vendimi i Mbretëreshës ishte në përputhje me lëvizjet që shtëpitë e tjera mbretërore evropiane kanë bërë vitet e fundit dhe se ajo dëshiron që katër nipërit e saj nga Princi Joachim “të jenë në gjendje të formësojnë jetën e tyre në një masë shumë më të madhe pa u kufizuar nga konsideratat dhe detyrat e veçanta që përfshin një lidhje formale me Shtëpinë Mbretërore të Danimarkës si institucion”.

Ndërsa pallati ka bërë me dije se ky vendim ishte disa muaj në marrje dhe se djali i saj, Princi Joachim ishte mbajtur i informuar, ai ka reaguar në mënyrë kritike ndaj njoftimit.

Në një intervistë me një media daneze, Joachim – i cili jeton në Paris me gruan e tij të dytë dhe dy fëmijët më të vegjël – citohet të ketë thënë se nuk i është dhënë shumë njoftim se ndryshimet ishin vendosur.

Reklama
“Më dhanë pesë ditë njoftim për këtë. Për t’u thënë fëmijëve të mi se në Vitin e Ri do t’u hiqet identiteti. Jam shumë, shumë i trishtuar që i shoh të mërzitur dhe ata nuk po e kuptojnë se çfarë po ndodh”, tha ai.

Ndërkohë Princi Nikolai – djali i madh i Princit Joachim – i tha gazetës daneze Extrabladet të enjten në mbrëmje se ishte i trishtuar, i tronditur dhe i hutuar nga vendimi i gjyshes së tij.

“E gjithë familja ime dhe unë sigurisht jemi shumë të trishtuar. Ne jemi, siç kanë thënë edhe prindërit e mi, të tronditur nga ky vendim dhe me sa shpejt ka shkuar në të vërtetë”, tha Princi Nikolai.

“Jam shumë i hutuar se pse duhet të ndodhë kështu”, tha 23-vjeçarja.

Reklama
Edhe pse nipërve mbretërorë do t’u ndërrohen titujt, ata nuk do të humbasin vendet e tyre sipas rendit të pasardhësve të kurorës daneze. Aktualisht janë të 7-të, 8-të, 9-të dhe 10-të në radhën e fronit, pas babait, kushërinjve dhe xhaxhait të tyre. /Telegrafi/