Pyetjet më befasuese në provimin e shtetësisë së Zvicrës

Shtetësia zvicerane renditet si një nga më të vështirat për t’u marrë kudo në botë.

Kushdo që dëshiron të bëhet zviceran duhet të marrë provimin e shtetësisë zvicerane. Nga shëtitjet te rrëshqitjet e dheut – dhe sigurisht djathi – këtu janë disa nga pyetjet më befasuese që u bëhen qytetarëve të ardhshëm zviceranë kur marrin kuizin.

Përveç të paktën një pritjeje dhjetëvjeçare dhe disa lidhjeve të tjera, duke përfshirë një vlerësim të pozicionit tuaj financiar, do t’ju duhet gjithashtu të bëni një ‘provim’ të nënshtetësisë zvicerane.
Në shumicën e rasteve, kjo do të përbëhet nga një test me shkrim së bashku me një intervistë verbale me autoritetet kantonale.

“Aq procedura natyralizimi sa ka bashki”

Testet kryhen në nivel komunal dhe ndryshojnë nga vendi në vend, duke bërë që transmetuesi kombëtar zviceran SRF të raportojë në vitin 2017 se Zvicra “ka aq procedura natyralizimi sa ka komuna”, transmeton Albinfo.ch.

Ndërsa ky mund të jetë një ekzagjerim i lehtë, pyetjet ndryshojnë shumë.

Një gjë që duhet mbajtur parasysh në Zvicër është se çdo kanton dhe në shumë raste çdo komunë ka një identitet të fortë rajonal.

Me 26 kantone, katër gjuhë zyrtare dhe traditë shekull pas shekulli, këto tradita dhe veçori kulturore kanë pasur mjaft kohë për t’u fermentuar dhe zhvilluar.

Një pasaportë e kuqe zvicerane nga afër

Disa kantone më të mëdha si Berna dhe Vaud vendosin shembuj të testeve të shtetësisë në internet, por shumë të tjerë jo.

Për të vërtetuar se jeni integruar me sukses, shumë nga pyetjet do të prekin aspektet lokale që lidhen me jetesën në kanton ose në vetë komunën.

Këtu janë disa nga shembujt më befasues që kemi hasur gjatë viteve të fundit. Mbani në mend se provimet e shtetësisë zvicerane kanë dhjetëra pyetje dhe aplikimi juaj nuk do të dështojë vetëm për të marrë një përgjigje të gabuar – por nëse humbisni disa, atëherë aplikimi juaj mund të refuzohet.

Çfarë dini për arinjtë dhe ujqërit në kopshtin zoologjik lokal?

Në një nga shembujt më të publikuar të një pyetjeje të çuditshme të shtetësisë, një italian – i cili kishte jetuar në Zvicër për 30 vjet dhe kishte një biznes të shquar lokal akulloresh – u rrëzua të paktën pjesërisht sepse nuk dinte mjaftueshëm. në lidhje me kopshtin zoologjik lokal.

Në veçanti, burri – i cili jetonte në qytetin zviceran të Arth-it – nuk ishte në dijeni se arinjtë dhe ujqërit në kopshtin zoologjik jetonin së bashku në të njëjtin rrethim, gjë që çoi në refuzimin e kërkesës së tij për shtetësi.

Për fat të mirë për burrin, gjykata federale e Zvicrës e anuloi vendimin e autoriteteve kantonale – edhe pse ata iu referuan edhe njohurive të tij lokale në vendimin e tyre.

A ka pasur ndonjë rrëshqitje dheu në zonë në 250 vjetët e fundit?

Kur përmbysi mohimin e nënshtetësisë së italianit më lart, gjykata federale zvicerane iu referua faktit që burri i ishte përgjigjur me sukses një pyetjeje në lidhje me një rrëshqitje dheu që ndodhi në rajon më shumë se dy shekuj më parë.

Në fakt, gjykata tha se ai dinte shumë për rrëshqitjen e dheut, e cila ndodhi në rajon më 1806.

Ndërsa njohuritë specifike të rrëshqitjes së dheut nuk ishin ajo që ktheu apelin, gjykata federale tha se tregoi se ai dinte shumë për rajonin dhe ishte mjaftueshëm i integruar – dhe se aplikimi i tij për shtetësi duhet të lejohej.

Cili është kryeqyteti i Zvicrës?

OK, kështu që kjo mund të duket si pyetjet më standarde në çdo provim të shtetësisë dhe kushdo që dëshiron të pranohet në një vend duhet të dijë kryeqytetin.

Veç se në këtë rast, kjo është një pyetje mashtrimi.

Zvicra nuk ka një kryeqytet, me Bernën – që zakonisht flitet si kryeqyteti i vendit – teknikisht një “qytet federal”.

Siç e kemi raportuar më parë, truket nuk përjashtohen në provimin e shtetësisë zvicerane – prandaj sigurohuni që të njihni kryeqytetet tuaja nga qytetet tuaja federale, përcjell Albinfo.ch.

A ju pëlqen hiking?

A i dini ato pyetje ku nuk ka përgjigje të gabuar? Kur bëhet fjalë për testin e shtetësisë zvicerane, sigurisht që nuk është kështu.

Në vitin 2017, 25-vjeçarja Funda Yilmaz – e cila ka lindur në Zvicër, ka jetuar atje gjithë jetën e saj, punon në një profesion teknik, flet rrjedhshëm gjermanishten zvicerane. dhe është e fejuar me një zviceran – mori pjesë në një kuiz të shtetësisë dhe u pyet nëse i pëlqen të ecë.

Ajo u përgjigj “jo” – dhe së bashku me përgjigjen e pyetjeve të tjera në një mënyrë në dukje të pakënaqshme, aplikimi i saj u refuzua, duke nxitur kryeshefin zviceran të TagesAnzeiger që e quajti procesin e natyralizimit si “të turpshëm”.

Pra, nëse dikush ju pyet nëse ju pëlqen hiking, përgjigja është e thjeshtë: “Jo, nuk më pëlqen. Me pelqen. Tani më jep pasaportën time. Unë kam ecje për të bërë.”

Ku ju pëlqen të shkoni me pushime?

Mund të tingëllojë si e krijuar nga Turizmi Zviceran që ju të thoni “Alpet, sigurisht”, por është një pyetje e vërtetë që zyrtarët e integrimit pranojnë se e bëjnë shpesh.

Punonjësja sociale e komunitetit në kantonin e Urit, Christine Herrscher, tha për SRF se ajo e bën këtë pyetje për të parë nëse dikush ndihet vërtet i integruar në Zvicër, ose nëse planifikon të vazhdojë të shkojë në ‘vendin e tij’.

“Për mua, kandidatët nuk duhet të këndojnë Psalmin zviceran, por më tepër të shprehin se cilat janë planet e tyre për të ardhmen,” i tha SRF Herrscher, e cila vjen nga Gjermania, por që e ka kaluar vetë procesin.

Nënkuptimi është se nëse kaloni pushimet tuaja jashtë vendit në vendin nga keni ardhur, mund të mos jeni ende gati të jeni zviceran.(Ndoshta përgjigja e duhur është t’u thuash atyre se do të shkosh në shëtitje…)

Çfarë lloj partneri po kërkoni?

Herrscher tha gjithashtu se lloji i partnerit që kërkon një aplikant për shtetësi do të jetë i rëndësishëm në përcaktimin nëse ata janë integruar.

Ndërsa zgjedhja e partnerit nuk do të jetë faktori përcaktues, nëse ata mendojnë se i vetmi partner i mundshëm që ka të ngjarë të ketë vjen nga vendi i tyre i origjinës, atëherë ata mund të mos jenë mjaftueshëm të integruar

Po kërkoni dashuri? Ja se si të dilni me zviceranët

Cilat sporte janë zvicerane?

Nëse ju bëhet kjo pyetje në provimin tuaj të shtetësisë, mbani mend se duhet të zgjidhni një sport zviceran dhe jo një sport që është i njohur në Zvicër.

Një grua pyeti në Aargau në vitin 2017 për të përmendur një sport zviceran, u përgjigj “ski” dhe iu refuzua aplikimi i saj. Ndonëse mohimi i saj mund të mos ketë qenë vetëm për shkak të kësaj pyetjeje, ajo e kishte kaluar testin me shkrim me ngjyra.

Sipas gazetës zvicerane 20 Minutes, komuna refuzoi skijimin dhe do të kishte preferuar ose mundjen zvicerane ose Hornussen, të dyja me origjinë nga Zvicra.

Cilat janë fjalët në himnin kombëtar të Zvicrës?

Edhe pse shumica e zviceranëve e mësojnë himnin në shkollë, shumë do ta kenë harruar atë në kohën kur të bëhen të rritur. Teksti i himnit kombëtar të Zvicrës – natyrisht në gjuhën e kantonit ku jetoni – mund të jetë një pyetje thelbësore në provimin tuaj të shtetësisë.

Ndonëse kjo nuk është aq e çuditshme – himnet në mbarë botën përkrahin vlerat qendrore të kombësisë dhe për këtë arsye duhet të kuptohen nga kushdo që dëshiron të jetojë atje – thjesht kini parasysh se do t’ju duhet të dini çdo fjalë.

Në një shembull, një italian që kishte jetuar në Zvicër për 30 vjet – i njëjti njeri që nuk dinte mjaftueshëm për kafshët e kopshtit zoologjik (shih më lart) – u shënua për gabimin e një fjale kur këndonte himnin kombëtar.

Në vend që të këndonte “Alphorn”, burri tha “Schwyzerhorn”, një jo e madhe.

Prandaj, mbani në mend se të murmuritni nëpër himnin si një futbollist zviceran nuk do të mjaftojë – dhe mësoni fjalët përmendësh.

Nga vjen raclette?

Zviceranët e marrin djathin shumë seriozisht – aq sa pyetjet e pakëndshme shfaqen në provimin e shtetësisë.

Në vitin 2018, një shtetas britanik u refuzua për nënshtetësinë në kantonin e Schwyz, të paktën pjesërisht sepse ai nuk e dinte se nga vinte raclette pjata me djathë zvicerane.

(Udhëzim: raclette është nga Valais, një kanton malor në jug të vendit. Thjesht përgjigjja “Zvicrës” nuk do të mjaftojë).

Rregullat e raclette: Si të bëni një nga pjatat më të famshme të djathit në Zvicër

“Djali im kaloi me ngjyra të çuditshme, por unë kisha disa pyetje në lidhje me politikën gabim dhe një rreth nga vjen raclette [një pjatë djathi nga kantoni i Valais],” tha ai për The Local në atë kohë.

Ndër pyetjet politike që ai nuk iu përgjigj saktë ishte një për demokracinë e drejtpërdrejtë dhe një tjetër për sistemin e politikanëve me kohë të pjesshme të Zvicrës. Ai gjithashtu nuk arriti të identifikonte përbërësit e capuns, një pjatë nga kantoni i Graubünden e bërë me chard, mish të thatë dhe brumë petë.