Provoni testin e shpejtë, nëse mund ta bëni këtë, duhet të shkoni urgjentisht te mjeku

Shkencëtarët nga Universiteti Yale zbuluan se me ndihmën e vetëm një lëvizjeje të gishtit mund të zbuloni se ka një aneurizëm në arterien kryesore të zemrës dhe ky studim është publikuar në “American Journal of Cardiology”.

Ja si duket testi:

Duhet të ktheni pëllëmbët lart dhe drejtoni gishtin e madh drejt gishtit të vogël. Nëse gishti arrin në qendër të dorës, kjo është normale. Megjithatë, nëse e kalon skajin e pëllëmbës, mund të jetë shenjë e një aneurizmi të aortës.

Provoni testin e shpejtë, nëse mund ta bëni këtë, duhet të shkoni urgjentisht te mjeku

Shkencëtarët nga Universiteti Yale zbuluan se me ndihmën e vetëm një lëvizjeje të gishtit mund të zbuloni se ka një aneurizëm në arterien kryesore të zemrës dhe ky studim është publikuar në “American Journal of Cardiology”.

Ja si duket testi:

Help Ukraine Fight Russia – Drones Are The Future Of War

29 vjeçarja që ka bërë 5 operacione për ngritjen e të pasmeve, s’mund të u…

Duhet të ktheni pëllëmbët lart dhe drejtoni gishtin e madh drejt gishtit të vogël. Nëse gishti arrin në qendër të dorës, kjo është normale. Megjithatë, nëse e kalon skajin e pëllëmbës, mund të jetë shenjë e një aneurizmi të aortës.

Siç shpjeguan shkencëtarët, lëvizshmëria e gishtit të madh në këtë masë mund të tregojë shtrirje dhe dobësim të kyçit. Dhe kjo është një simptomë e sëmundjes së indit lidhës në të gjithë trupin, duke përfshirë aortën.

Aneurizma e aortës është zakonisht asimptomatike, kështu që shumica e pacientëve thjesht nuk janë në dijeni të pranisë së sëmundjes. Sipas studiuesve, rezultoi se pjesëmarrësit në eksperimentin me gishta të “pushuar” shpesh e kishin këtë diagnozë.

Studimi përfshiu të dhëna për gjendjen shëndetësore të 350 personave që kishin bërë një operacion në zemër.

Çfarë është një aneurizëm i aortës?

Aneurizma i referohet gjendjes së zgjerimit të një ene gjaku e cila mund të jetë e lokalizuar ose difuze. Aorta është arteria më e madhe në trup që fillon direkt nga zemra. Shkaku më i zakonshëm i aneurizmës së aortës është ateroskleroza, veçanërisht e pjesës zbritëse të aortës.