‘Open Ballkani’ bëhet i gjallë/ Serbët synojnë të punojnë në bregdetin shqiptar – ja hapi i parë që bëri Serbia

‘Open Ballkani’ bëhet i gjallë/ Serbët synojnë të punojnë në bregdetin shqiptar – ja hapi i parë që bëri Serbia.Çadez kujton se tre vendet në Tiranë, ndër të tjera, janë angazhuar për vendosjen e një leje të vetme pune.
Sipas premtimeve të qeverive të tre vendeve, përgatitjet për dhënien e lejeve të vetme të punës në kuadër të nismës “Ballkani i hapur” për qytetarët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë do të përfundojnë në tremujorin e parë të këtij viti, tha Kryetari i Dhomës së Tregtisë Marko Çadez.

Në një prononcim për Tanjug, Çadez theksoi se nënshkrimi i gjashtë marrëveshjeve në samitin e Tiranës në dhjetor e bëri të gjallë “Ballkanin e Hapur”.

Ai shton se disa marrëveshje tashmë janë duke u zbatuar në terren në kuadër të nismës “Ballkani i Hapur”, siç është harmonizimi i orarit të punës së të gjitha shërbimeve në pikat kufitare, përfshirë ato veterinare dhe fitosanitare, të cilat tashmë janë duke punuar 24/7.

Ai thekson se harmonizimi i orarit të punës së shërbimeve kufitare është një ndihmë e madhe për biznesmenët e Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe se ata tashmë mund të importojnë dhe eksportojnë mallra më shpejt dhe më lehtë.

“Gjithashtu, shërbimet kompetente veterinare dhe fitosanitare kanë rënë dakord që të njohin dokumentacionin e njëri-tjetrit, që do të thotë se nuk ka më lista pritjeje në kufi për shkak të kampionimit me origjinë shtazore dhe bimore. Përjashtim bëjnë produktet me rrezik, që është më pak se shtatë për qind e gjithsej mallrave që po shkëmbejnë tre vendet”, tha Çadez.

Ai thotë se ky është një ndryshim i madh për ekonominë, sepse procedurat e deritanishme kanë mbajtur kamionët në pikat kufitare.

Çadez kujton se tre vendet në Tiranë, ndër të tjera, janë angazhuar për vendosjen e një leje të vetme pune.

Ai beson se kjo është një “lëvizje revolucionare”, e cila duhet të marrë jetë në terren në tremujorin e parë të vitit 2022, pra në fund të marsit.

“Qeveritë janë zotuar për atë afat, pasuar me ratifikimin e marrëveshjes në parlamentet e të tre vendeve. Liderët dhe qeveritë kanë konfirmuar se ajo mund të përfundojë brenda afatit të paralajmëruar, në mënyrë që qytetarët të mund të regjistrohen në mënyrën më të thjeshtë pas tremujorit të parë. dhe të punojë në dy vendet e tjera të ‘Ballkanit të Hapur’”, tha ai.

Ai theksoi se të tria vendet kanë problem mungesën e fuqisë punëtore në sektorë të ndryshëm, Serbia p.sh në industrinë e ndërtimit dhe Shqipëria për shembull në fushën e turizmit.

“Pse studentët nga Beogradi, Novi Sadi dhe pjesë të tjera të Serbisë nuk do të punojnë në bregdetin shqiptar gjatë verës, apo punëtorët e tyre të ndërtimit, inxhinierët, elektricistët, të mos vijnë të punojnë me ne”, pyeti ai.

Deri në fund të muajit mars, shtoi ai, do të lëshohet numri ID i Open Balkan, i cili është në funksion të aplikimit për një leje të vetme pune.

Ai sqaron se kjo do t’u mundësojë qytetarëve që të regjistrohen më lehtë, të marrin një numër e-ID nga eQeveria në vendin e tyre dhe me atë numër të mund të aplikojnë për leje pune në një vend tjetër të “Ballkanit të Hapur”.

Chadez shtoi se pas nënshkrimit të marrëveshjes në Tiranë, të tre vendet do të njohin statusin e “Operatorit Ekonomik të Autorizuar” (AEO S) të fituar në vendin e origjinës. Do të thotë se ata kanë plotësuar të gjitha standardet vendase dhe ndërkombëtare për të kryer zhdoganimin dhe kontrollet e nevojshme në shtëpi, në magazinat e tyre dhe për të dorëzuar dokumentacionin në shërbimin kufitar në mënyrë elektronike.

Kjo, shpjegoi Çadez, krijoi kushtet që kompanitë e tilla të kalojnë kufijtë pa vonesë. Jo vetëm sepse tani të tre vendet kanë nënshkruar marrëveshje reciproke për njohjen e statusit të OAE S, por edhe sepse janë zotuar të vendosin korsi shtesë në pikat kufitare për kamionët e këtyre kompanive.

“Presim që të jetë në gjysmën e parë të vitit 2022. Për të mos pritur përfundimin e punimeve të ndërtimit, ne kemi propozuar dhe mendoj se do të pranohet menjëherë pas festave, që një nga korsitë ekzistuese të shënohet për të autorizuar. operatorët ekonomikë, kamionë të kompanive me atë status kalonin dhe kur nuk i kanë, nuk kalonin mallrat e kompanive të tjera”, ka bërë të ditur ai.

“Bashkimi doganor është niveli tjetër, ndoshta niveli më i lartë kur bëhet fjalë për tregun e vetëm, i cili nënkupton një politikë të përbashkët doganore ndaj të gjithë partnerëve të tregtisë së jashtme dhe praktikisht përcakton, si në BE, tregun unik në kuptimin më të gjerë të mundshëm”, tha Çadez.

I pyetur nëse ka mesazhe nga rajoni për anëtarësim të mundshëm në nismën “Ballkani i Hapur”, u përgjigj se kjo është dëshira e biznesmenëve nga të gjitha ekonomitë e rajonit.

“Ekonomia është për këtë, nuk ka dyshim. Ne jemi në komunikim të vazhdueshëm si me Kosovën ashtu edhe me kompanitë nga BiH dhe Mali i Zi”, tha ai.

Ai është i bindur se rezultatet e tre vendeve që ishin të parat që filluan ndërtimin e një tregu të përbashkët do të fillojnë vitin e ardhshëm dhe do të mbeten për t’iu bashkuar nismës, e cila fillimisht ishte projektuar për të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Ai kujton se tre liderët në samitin e Tiranës konfirmuan edhe një herë se nisma është e hapur për të gjithë rajonin dhe u bënë thirrje të tjerëve që t’i bashkohen Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut në ndërtimin sa më të shpejtë të “Ballkanit të Hapur”.