Kështu do të duket Porti i përbashkët Kosovë – Shqipëri

Pas prezantimit të marrëveshjeve nga ministrat nga Kosova dhe ata nga Shqipëria, është prezantuar edhe projekti i Portit të përbashkët mes dy vendeve.
Porti i Durrësit – Porto Romano pritet të jetë një port i klasit botëror, ndërkombëtar, teknologji të avancuar dhe efikas, që do të trajtojë ngarkesat e parashikuara në të ardhmen në det për Shqipërinë dhe rajonin më të gjerë.

Kështu ka bërë të ditur, Eric SMIT, Drejtor i Royal Haskoning DHV, derisa foli për infrastrukturën portuale dhe hekurudhore kombëtare në funksion të tregut të përbashkët kombëtar dhe katër lirive ekonomike: Projekti i Portit të ri tregtar në Porto Romano, integrimi me hekurudhën Durrës – Prishtinë, dhe Porti i Thatë në Kosovë.

“Ky projekt do të ndryshojë lojën jo vetëm për dy shtetet tuaja, mirëpo për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor. Zgjatja e funksionit të portës do të bëhet si katalizator për përmirësimin nivelit e lidhjes dhe intermodalizmit në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor. Është porti kryesor i Prishtinës”, tha Smit.

Qendra për zhvillimin e logjistikës dhe zhvillimit tregtar të lidhur me portin në zonën e Durrësit dhe Tiranë dhe një qendër për trajtimin e ngarkesave tranzit për vendet fqinje.Zhvillimi i një porti të ri mallrash me shumë qëllime, i cili është kritik për lidhjen e tregut kombëtar të Shqipërisë, konkurrueshmëria dhe potenciali i rritjes socio-ekonomike.

Parashihet të zgjerojë funksionin Gateway të Porto Romanos dhe bëj atë katalizator për përmirësimin e niveleve të lidhjes dhe ndër-modalizmit për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.