GREQlA ka qenë Shqipëri, pranojeni tani, mos bëni kot, historiania greke flet hapur

Një moment interesant është hapja e shkollave greqisht për fëmijët arvanitas në ishullin e Specës, ku një prej mësuesve shkruan se “ndërkohë që po u mësoja greqisht, fëmijët po më mësonin shqip”.Maria Efthimiou, një profesore e historisë në universitetin e Athinës, e vlerësuar me çmim nderi nga presidenca greke,por e angazhuar gjithashtu në mësimdhënie në mjedise të shumta, jep këtu një le ksion për arvanitasit në Greqi.

Pa bërë dallimet e zakonshme te rminologjike, shqiptar, shqip, arvanitas, Efthimiou flet për rolin e tyre, gjuhën dhe faktin se shqipja asokohe në Greqi ishte gjuhë vendi në disa rajone.

Një moment interesant është hapja e shkollave greqisht për fëmijët arvanitas në ishullin e Specës, ku një prej mësuesve shkruan se “ndërkohë që po u mësoja greqisht, fëmijët po më mësonin shqip”.
“Mësova shqipen në mënyrë që t’u mësoja greqishten”, vijon më poshtë ky moment.

Le ksioni i përcjellë ka edhe vlerën e vet komunikuese, pasi nuk shihet aty kompleksi i shumëpërfolur i shma ngies, an ashkalimit apo edhe gë njeshtrës që na kanë mësuar t’i mendojmë si kritere me të cilat operon historiografia fqinje.