Shikoni se cfar ndodh pasi shkëputet një pjes e madhe e ajsbergut

Ajsberg është një i madhmasë akulli që noton në detet e ftohta pasi prish një akullnajë, nga e cila vetëm një pjesë e vogël del në sipërfaqen e ujit.

Ajsbergu zakonisht formohet gjatë sezonit të verës kur temperaturat rriten dhe masat akullnajore humbin peshë, frakturë dhe lëvizin më lehtë në det. Prandaj, ajsbergët kanë forma dhe madhësi të ndryshme, të cilat na lejojnë të tregojmë origjinën dhe moshën e tyre.

Sidoqoftë, shkencëtarët vlerësojnë se një ajsberg mund të notojë dhe të jetë në lëvizje të vazhdueshme për rreth një dekadë, por kjo do të varet nga ndryshimi i klimës.