Kush janë Emmanuel Bonne dhe Jens Plotner që tash e tutje do merren me dialogun Kosovë – Serbi?

Kur presidenti francez, Emmanuel Macron merr një vendim në politikën e jashtme, ai vendim është pothuajse e pamundur të mos ketë kaluar nëpër llupën e emnakut të tij, Emmanuel Bonne.

Derisa veprimet politike në diplomacinë gjermane, shumë shpesh janë këshilla të elaboruar deri në detaje, nga ushtaraku, juristi dhe studiuesi i shkencave politike, Jens Plotner.

I pari, Emmanuel Bonne, është këshilltari kryesor në politiken e jashtme i presidentit francez, qysh nga viti 2019, kurse i dyti, Jens Plotner, mbanë pozitën e njëjtë pranë kancerlarit gjerman, që nga dhjetori i vitit 2021.

Të dy këta emra, do jenë njerëzit kryesorë të angazhuar nga presidenti francez, Emmanuel Macron dhe nga kancerlari gjerman, Olaf Scholz, si ndihma direkte e dy superfuqive evropiane, për t’i dhënë një zgjidhje finale problemit mes Kosovës dhe Serbisë.

Kjo u bë e ditur këtë të diel, në një letër të hapur të përbashkët që Macron e Scholz ua kanë dërguar Albin Kurtit e Aleksandër Vuçiç-it.

“Ne kemi ngarkuar me punë këshilltarët tonë të politikës së jashtme dhe sigurisë, z.Jens Plotner dhe z.Emmanuel Bonne, për të mbështetur direkt Miroslav Lajçak në përpjekjet e tij”, thuhet në letër.

Madje, të dy, bashkë me Lajçakun, pritet që të vizitojnë Kosovën, “në mënyrë që të gjejnë opsionet, që procesi të lëvizë përpara shpejt.

Emmanuel Bonne

Bonne është emër me peshë në diplomacinë franceze. Ai është diplomat karriere që shërben si këshilltar i presidentit nga viti 2019.