Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse hani nga një shegë çdo ditë?

Nga mbrojtja kundër gripit e deri te luftimi i sëmundjeve të rënda, shega është dëshmuar të jetë mbrojtëse e shkëlqyer e trupit. Shegat janë të pasura me antioksidantë dhe për këtë arsye mund të luftojnë shumë ndërhyrës që shkaktojnë dhimbje dhe inflamacion.

Mund të mbajë larg viruset dhe gripin sezonal

Me lëngun e tyre, farat dhe madje edhe lëkurën e tyre, shegët mund të mbrojnë trupin tuaj nga patogjenët. Lëngu, veçanërisht, mund t’ju mbrojë nga tërheqja e viruseve nga ushqimi i infektuar duke mbrojtur zgavrat e gojës. Gjithashtu, ekstrakti i frutave, që është një burim i shkëlqyer i vitaminës C , ka treguar të jetë një mbrojtje e shkëlqyer kundër gripit të zakonshëm.

Mund të ulë presionin e lartë të gjakut

Vetitë antioksiduese të shegës janë zbuluar se reduktojnë me sukses hipertensionin dhe presionin e lartë të gjakut. Një studim ka treguar se ata që vuajnë nga këto gjëra duhet të konsumojnë të paktën 240 ml në ditë në mënyrë që të fillojnë të shohin rezultate. Gjithashtu, ata duhet të sigurohen që lëngu i shegës të jetë 100% natyral pa sheqer të shtuar.

Një mënyrë tjetër se si shega ndihmon në presionin e gjakut është përmes kaliumit. 100 gramë shegë përmban 236 gramë kalium, diçka që ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave dhe funksionit të zemrës.

Mund të përmirësojë problemet e tretjes

Njerëzit që luftojnë sëmundjen e Crohn janë shumë të njohur me problemet e stomakut që rezultojnë në ulje të oreksit dhe humbje peshe, ndër të tjera. Arsyeja për këtë është grumbullimi i baktereve brenda stomakut që rezulton në inflamacion të rëndë. Një zgjidhje që shumë studime kanë gjetur të jetë e dobishme, është konsumimi i shegës. Ekstrakti i frutit duket se është një mbrojtës dhe sulmues i mirë kundër atyre baktereve që shkaktojnë gjithë dhimbjen.

Mund të forcojë kujtesën tuaj, veçanërisht në ata që luftojnë me Alzheimer

Ky ishte përfundimi i studimeve të Dr. Hartman, ku ai u dha pilula shege pacientëve që do të bënin një operacion në zemër. Pilula e parë është dhënë një javë para operacionit dhe e dyta, 6 javë pas. Pacientët vunë re se kujtesa e tyre ishte 100% e paprekur dhe madje edhe më e mirë se më parë. Nga ana tjetër, pacientët që nuk morën pilulat përjetuan humbjen e pritshme të kujtesës pas një operacioni.

Dr. Hartman shkoi edhe më tej dhe tha se kishte disa prova që pilulat ndihmuan në krijimin e më shumë neuroneve në tru. Kjo nuk do të thotë se ai gjeti një kurë për Alzheimerin. Thjesht do të thotë se konsumimi i shegës që në moshë të re mund të ketë përfitime të mahnitshme.

Mund të balancojë efektet e diabetit

Është zbuluar se nivelet e larta të sheqerit të lidhura me diabetin mund të kontrollohen thjesht duke ngrënë një shegë çdo ditë. Këto fruta mund të reduktojnë stresin oksidativ që është shkaku kryesor i diabetit. Ato gjithashtu reduktojnë llojin e keq të kolesterolit, duke ndihmuar në ruajtjen e një niveli relativisht të ulët të sheqerit në gjak.

Megjithatë, pacientët me diabet duhet të jenë shumë të kujdesshëm me marrjen e përditshme të shegës. Në fund të ditës përmban sheqer, diçka që duhet ta konsumojnë në sasi shumë të ulëta.

Përmirëson shëndetin e kockave dhe redukton dhimbjet nga artriti

Në një studim të vitit 2011, është zbuluar se vaji i farës së shegës mund të lehtësojë ndjeshmërinë e kyçeve. Për më tepër, shkencëtarët kanë gjetur prova të rëndësishme që tregojnë se si antioksidantët e frutave mund të luftojnë me sukses artritin. Jo vetëm kaq, por mund të përdoret nga kushdo për të rritur forcën dhe funksionin e kockave të tyre.

Kjo ëahtë vërtetuar më tej në një studim të vitit 2016, me ç’rast pjesëmarrësve u janë dhanë 200 ml lëng shege në ditë. 6 javë më vonë, subjektet kanë vënë re se ngurtësia e tyre e kockave është ulur dhe funksioni i tyre fizik është rritur.