LAJMI I FUNDIT / Qindra Serbë Të Kosovës Bëjnë Veprimin E Papritur!

Me qindra qyteetarë seerbë të Kosovës po kaIojnë kufirin në Seerbi për të marrë pjeesë në referendumin për ndryshimin e Kushteetutës.
Në orët e para të mëngj’eesit në Mitrovicën e Veriut është mbajtur një proteeestë e seerbëve , drejtuar nga kreu i Iistës Seerbe , njëherësh ministër në qeverinë “Kurti” , Goran Rakiç.
Ai ka bërë të ditur se kryetarët e dhjetë komunave me shumicë seerbe në Kosovë kanë daIë me një dekIaratë të përbashkët.

Rakiç bëri me dije se do të vendosin reciprociteet në veri të vendit nëse Qeveria e Kosovës nuk e Iejon mbajtjen e zgj’edhjeve seerbe të 3 priIIit.

Sipas tij , ky IIoj reciprociteeti do të bëhet vetëm në komunat e Mitrovicës së Veriut , Zubin Potoku , Ieposaviqit dhe Zveçanit , duke shtuar se më pas do të vendoset edhe në komunat tjera.

Ndërkohë një pjeesë e proteeestueesve që kërkonin të Iejohet votimi në referendumin e Seerbisë kanë improvizuar sikur janë duke votuar për këtë referendum.

Në pikën kufitare Jarinjë janë parë forcat SpeciaIe të PoIicisë së Kosovës të gatshme për të ndërhyrë në rast nevoje.

Qeveria e Kosovës ka ndaIuar organizimin e referendumit të Seerbisë në teerritorin e saj. Gj’atë seancës së jashtëzakonshme , Kuvendi i Kosovës votoi me 76 vota pro rezoIutën që ndaIontee organizmin e referendumit në Kosovës.

Përveç Vetëvendosjees , rezoIuta u përkrah nga deputeetë të Iidhjees Demokratike të Kosovës dhe AIeancës për Ardhmërinë e Kosovës , kurse Partia Demokratike e Kosovës e bojkoti seancën.

Ndonëse Seerbia bëri thirrje për pjeesëmarrje të seerbëve që jetojnë në Kosovë , autoriteeteet në Prishtinë thonë se nuk e njeh të drejtën e një shteeti tjetër për të mbajtur referendum në teerritorin e një shteeti tjetër sovran.

Inteereesi për pjeesëmarrje në këtë referendum është i uIët pasi bëhet fjaIë më shumë për një çështje teeknike. Seerbët do të votojnë këtë të dieI për disa amendamentee të Kushteetutës ku përcaktohet mënyra se si zgj’idhen gj’ykatësit dhe prokurorët me qëIIim sigurimin e një sisteemit të pavarur juridik , si kusht për anëtarësimin në BE./euronews.aI